top of page
Search
  • siterelaxleuven

Sportmassage: de voordelen, bewijzen en fabeltjes!

Updated: Jun 12, 2021


Bij navraag bij mijn eigen huisartsenpraktijk blijkt dat tijdens de Coronaperiode het aantal sportblessures fors is gestegen.

Het aantal (recreatieve) en soms ook fanatieke sportievelingen is in deze periode ook sterk toegenomen.


Een goede voorbereiding is alles: dit betekent een rustige opbouw van het trainingsprogramma, de juiste voeding, voldoende rust,... en ondersteuning van een kinésist of sportmasseur waar nodig.


Het gebeurt vaker dat topsporters maar evengoed recreatieve sporters net iets te ver gaan in hun sportenthousiasme wat tot een serieus onevenwicht leidt tussen de inspanning en belastbaarheid van het lichaam. Hierdoor ontstaan er wanverhoudingen tussen de vrijgekomen stofwisselingsproducten en de circulatiecapaciteit in en rond de belaste spier- en peesweefsels.


Wetenschappelijk onderzoek april 2020

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat een sportmassage wel degelijk helpt bij het herstel van de spieren. De verlate spierpijn (DOMS -delayed-onset muscle soreness) of ook wel spierkater genoemd is een sport gerelateerde spierpijn die wordt veroorzaakt door microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan.

Uit de analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van deze verlate spierpijn.


De kip en het ei: uiteraard is een sporter naast spieren ook een mens van vlees en bloed en zijn de wetenschappelijk bewezen voordelen ook van toepassing voor hen.

Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem en ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen.


De arts (patholoog) waarvan ik het vak sportmassages voor gevorderden mocht leren benadrukte sterk dat een topsporter naast spierpijnen/blessures vaak nog meer te maken heeft met prestatiestress, angsten,... Regelmatig een ontstpanningsmassage en het losmaken van de spieren ondersteunt de mentale en fysieke voorbereiding en heeft natuurlijk een positieve invloed op de sporter in het algemeen.


Conclusie: Een sportmassage helpt NIET bij de prestatie op zich. Sportmassages helpen wel degelijk bij het versnellen van het recuperatieproces. Regelmatig een ontspanningsmassage (met focus op sport/spiergroep) draagt bij aan de fysieke en mentale voorbereiding van jezelf als (top)sporter.


Een fijne en sportieve zomer toegewenst.


Peter




Sportverzorging / Topsportmassage - Bart Willockx - Gompel&Svacina










88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page