top of page
Search

Huidhonger – DNA, onzin of zielig?

Huidhonger, Coronahamsteren, thuisquarantaine en zelfisolatie, slechts enkele van de nieuwe woorden die we het voorbije anderhalf jaar zo vaak hebben gehoord.

Maar wat is huidhonger nu?


Aanrakingen zijn voor primaten even belangrijk als zuurstof, eten en drinken.

Aangeraakt worden is dus gewoon een primaire behoefte.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het stresshormoon Cortisol daalt en het niveau van Oxytocine (gelukshormoon) stijgt als gevolg van contact. Onze hersenen reageren dus heel sterk op aanrakingen.


De behoefte aan aanraking zit dus in ons DNA geprogrammeerd. Een duidelijk gemis ervan levert ons dus het gevoel van huidhonger op.


Huidhonger is ‘niet’ hetzelfde dan een gemis aan seks! De intieme fysieke betrekkingen met onze partner geven uiteraard een boost aan Oxytocine maar ook het gevoel van verbinding met anderen is van cruciaal belang, omdat we sociale wezens zijn en dus graag erbij horen.


Een knuffel, een hand op de schouders, een massage, een spontane aanraking, even voelden we allemaal wel een beetje het gemis.


Waarom kan een professionele massage bijdragen aan het stillen van de huidhonger?


Wanneer je een massage krijgt wordt er actief oxytocine (gelukshormoon) geproduceerd. Dit stimuleert ook de productie van serotonine (stemmingshormoon). Serotonine wordt in de hersenen en in de darmen geproduceerd en speelt een rol bij o.a. slapen, je stemming en je bioritme en je algemene welzijn.


Ik wens jullie allemaal een veilige “aanrakings-volle” zomer!


Peter

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page