top of page

Kan een massage je immuunsysteem versterken?

Massage is een van de oudste therapieën die er bestaat.


Hoewel het voor sommigen af ​​en toe een verwennerij is, wordt er ook beweerd dat massage een hele reeks aandoeningen kan helpen, van de veel voorkomende lage rugpijnen en pijnlijke spieren tot het verlichten van de bijwerkingen van sommige kankerbehandelingen.

Maar hoewel massage ons een goed gevoel kan geven, kan het echt invloed hebben op onze gezondheid?


Het onderzoek


Er werd voor het wetenschappelijk onderzoek samengewerkt met prof. Fulvio D'Acquisto, een immunoloog van de Universiteit van Roehampton in het Verenigd Koningkrijk.

Dr. Fulvio stuitte op een onderzoek waaruit bleek dat massage het aantal witte bloedcellen verhoogt bij patiënten die lijden aan HIV, een ziekte die een vermindering veroorzaakt van een type witte bloedcellen dat bekend staat als T-lymfocyten.

Om te kijken of massage hetzelfde effect zou kunnen hebben bij mensen zonder ernstige immuun aandoeningen, nodigden ze 7 vrijwilligers uit voor een massage.

Eerst werd bij elk van hen een bloedstaal genomen en geanalyseerd op het aantal aanwezige T-lymfocyten. Dit diende als nulmeting.

Vervolgens vroegen ze de testpersonen om een ​​uur te gaan liggen en te ontspannen, voordat ze weer een bloedstaal namen. Dit was zodat ze er zeker van konden zijn dat wanneer ze hun niveaus na een massage testten, eventuele veranderingen in het aantal T-lymfocyten te wijten waren aan de massage zelf, niet alleen aan het effect van een uur ontspanning.

Toen volgde een ​​massagesessie van een uur. Meteen na de sessie namen ze een derde en laatste bloedtest af.


De resultaten


Vergeleken met de basisresultaten toonden de resultaten van de groep na de massage een toename van 70 procent in witte bloedcellen.

Dit was ook een hogere waarde dan we kregen van de vrijwilligers die gewoon aan het ontspannen waren. Bepaalde, meer specifieke CD3 en T- lymfocyten kenden een stijging van 20% wat enorm veel is gezien er miljoenen van deze cellen in ons lichaam aanwezig zijn.  

Het immuunsysteem is complex en het is niet alleen zo dat het verhogen van het aantal witte bloedcellen bij een persoon die al een gezond niveau heeft, zijn gezondheid zal verbeteren. T-lymfocyten vervullen echter een breed scala aan functies in het lichaam die betrokken zijn bij groei en herstel, wat gedeeltelijk kan verklaren waarom massage een complementaire therapie is voor aandoeningen.


In het filmpje dat je hier op mijn website kan bekijken  https://www.youtube.com/watch?v=Qt_Oxgr0wwE werd de test nog eens overgedaan met als vrijwilliger Dr Ronx Ikharia bekend van de BBC. Het filmpje bevestigt de resultaten van bovenstaand rapport.


Dr Ronx Ikharia eindigt met een grappige noot waar ze concludeert dat je bij het krijgen van een massage niet ‘zelfingenomen’ bent maar werkt aan je eigen gezondheid.


Graag sluit ik me aan bij deze mooie stelling.


De gepubliceerde resultaten van het onderzoek (Engels) kan je terugvinden op mijn website.


Warme groet!


Peter

Nieuws: Text

Libelle  op bezoek in Relax Leuven

Ervaring van de redactrice op bezoek voor een Ayurvedische massage

WhatsApp Image 2021-10-21 at 20.00.54.jpeg
Nieuws: Welcome
Nieuws: Pro Gallery

Voordelen van een massage op alle aspecten

Science for sport

Figure-1-Possible-mechanisms-of-massage.
Nieuws: Text
WhatsApp Image 2022-09-15 at 20_edited.png

Retraite Lomi Lomi september 2022

Een mooi verhaal

Van 12 tot 20 september vond onze eerste Lomi Lomi retraite plaats in Spanje. Met veel plezier kijken we terug op een intensieve maar zeer leerrijke week in een prachtige omgeving

WhatsApp Image 2022-09-16 at 20.12.09.jpeg

In mei 2023

Retraite Ayurvedische massage

Volg ons om op de hoogte te blijven van het programma

Nieuws: Services
bottom of page